PRAZNIČNI VENČEK, DARILA, ŠTEVILKA 25 - DRUGIČ

DRUGI SKLOP KOLEDARČKA 
ŠKATLICE PRESENEČENJA OD ŠTEVILKE 7 DO 13

Škatlice imate za primer in lažjo razlago ključnih besed iz naslova te objave Počasi bomo začeli z dekoracijo doma, domov bomo pripeljali božično drevo, pripravili bomo darila in čakali na datum 25.12., ko praznujemo Božič. Dobrodošle  s svojimi izdelki. Na desni strani je slika  s povezavo, ki vas vedno pripelje na objavo v kateri je  spodaj pripet link za vaše izdelke. Z njo lahko tudi na svojem blogu delite izziv.
Da vam povem, da se imamo tako lepo, dobila sem krasno Nikovo risbico,  skupaj smo Miklavževali, zaključili smo nagradno igro in  škatle so že na poti k izžrebankam.....V njihovem domu je že vse tako lepo in praznično, odpiranje škatlic celo posnamejo.......Joj kako je Nik luban, ko zaliva božično žito.......... Sem jim že povedala, da bo USB ključek s posnetki odpiranja škatlic presenečenja zame najlepše darilo pod smrečico............., sploh ne potrebujem drugega............ Moja mami mi je rekla, da kar žarim……

Tole se bo dogajalo preko škatlic koledarčka v tem tedu:
V tempu, ki ga imamo, velikokrat pozabimo, da nas nekdo pogreša. Sedmi dan koledarčka bo potrebno umiriti temo in poklicati nekoga, ki ga ima Nik rad, a ga premalo kdaj vidijo in poklepetati z njim.  Torej polepšati dan sebi in še nekomu. Osmi dan je dan za telovadbo, v naslednjih dneh pa bodo po Nikovo oponašali živali (joj, ko bi vedele kako luštno oponaša opico),  sledi obisk druge babice, dedka in tete na njihovem domu,  upam da bo sneg in da bodo lahko naredili Sneženega moža, ki je tudi ena od nalog. Nik je strašno rad v kuhinji, tako da bodo mešali in kaj dobrega skuhali........
V tem sklopu sem uporabila tudi  pripomočke Najlepšega para, Nik je seveda takoj opazil  Tinin avto. Letos  sem se po svoje pridružila pouku MŠPU, ki jo z veseljem spremljam.
Ta sklop škatlic lepim k Tini v galerijo. 

Tako, zdaj pa je čas  za uganko, pravljico in lepo misel.

UGANKA
Že davno je nekoč, nekje …
Res vsaka se tako začne.
V njej dobro zmaga, to se ve
in vse, kar zlobno je, umre.
Pastirček našel bo zaklad,
tretji sin pa zlato ptico.
Princ poiskal zakleti grad,     
kamor zmaj je skril kraljico.
Otrok verjame zvesto vanje,
saj čaka jih kot mavrico.
In ko pride čas za sanje,
reče: Kdo pove mi p_ _ _  _?
Česa se otroci veselijo pred
 spanjem?


SNEŽNO DREVO

Mali medvedek se je zbudil in svet je bil bel. Vse je bilo neskončno belo in tiho.
»Kam so šle pa vse barve?« je milo zajokal, kajti še nikoli ni videl tako belega in tako zimskega sveta.
Njegovo milo jokanje pa so slišale vse gozdne živali, ki so prihajale z majhnimi darilci, da bi ga potolažile.
Prvi se je iz snega prikazal ris, ki je v gobčku držal oranžne liste.
»Za sneženo drevo so,« je rekel ris. »Tako se bomo spominjali toplega žarenja jeseni in ognjenega sončnega zahoda na večernem nebu.«
Nato je priskakljala veverica  in k njegovim nogam nežno položila vejico bodike. Njene jagode so kot kapljice rdeče barve pordečile sneg.
»Spominjale nas bodo na cvetje in sadeže iz gozdov in polj,« je rekla veverica.
Priletela je še šoja, ki je v kljunčku stiskala nekaj svojih peres.
»Moja peresa so modra kot poletno nebo in žuboreča voda rek,« je rekla šoja.
Iz ledenega gozda je nagajivo pritekla kuna, ki je medvedkovi zbirki dodala dlačice svojega žametnega kožuščka.
»Moje dlačice so rjave kot zemlja, ki zdaj počiva pod snežno odejo,« je rekla kuna.
Skozi debeli sneg je počasi pricapljal zajček in pred začudenega medvedka položil sveže zelene poganjke.
»Moje darilo naj nas spomni na zeleno pomlad, na novo življenje po zimskem spanju,« je rekel zajček.
Prikorakala je srnica in na hrbtu prinesla kupček kamenčkov.
»Barva kamenčkov je večna kot barva gora in nevihtnih oblakov, ki se valijo po nebu,« je rekla srnica.
Majhen vrabček, obložen s storži, se je spustil na bližnjo vejo.
»Prinesel sem kar sem mogel. Tako ne bomo pozabili žita, ki vse poletje zori na polju za gozdom,« je zaščebetal vrabček.
Polarna lisica je prinesla ledene sveče, ki so se v srebrni zimski svetlobi bleščale kot velike dežne kaplje v soncu.
Polarna lisica se je nenadoma domislila in vzkliknila: »Okrasimo snežno drevo! Ti, mali medvedeke, pa boš pazil nanj. Tvoj temni kožušček nas bo spominjal na skrivnostno temino noči.«
Ko so okrasili snežno drevo, se jim je zadnji približal severni jelenček. Na verižici okoli njegovega vratu se je bleščala zlata zvezda, ki mu jo je nekoč podarila Luna.
Severni jelenček je ukazal: »Obesite zlato zvezdo na vrh snežnega drevesa! Njena svetloba bo dosegla vsa bitja sveta. Naj se zberejo in poveselijo, naj se v tem čarobnem času poklonijo naravi, miru in prijateljstvu!«
In od takrat naprej, vsako leto ob istem času, vsa živa bitja širom sveta tako tudi naredijo.

LEPA MISEL:

Najbolj dragocena nagrada za
otroka in vaju oziroma za vajin
odnos je vajin čas in vajina pozornost,
ki jo namenita otroku.

Komentarji

Oseba Helena sporoča …
Draga Darja, zopet objava, ki ogreje srce. Tvoje adventne škatlice so pravljično lepe :) Evo, sem kar tako napisala rešitev uganke. Nik je pravi mali srečko, ker ga obdajajo sami srčni ljudje. Tisti USB ključek kot darilo bo res nekaj izvirnega.
Prijeten in miren vikend!
Oseba ArtMBR sporoča …
Fantastično poslikan, še bolj fantastični drugi del projekta. Naj se nadaljuje v tonu, kot si ga opisala in naj bolj počasi mineva ta prekrasni december, v katerim uživamo tudi s tabo 500 na uro.
Oseba leycika sporoča …
Pri vas je res ta prava "pravljica" :)
Oseba Moje drobtinice23 sporoča …
Kdo bi si misli, da pravljica danes še živi. Škatlice, tekst vse to premore polno ljubezni, radosti kot se za pravljico spodobi. Blagor Niku, ki ima tako pravljično babico. Draga Darja, hvala da deliš del tvoje pravljice, ki jo doživljaš s svojim malim škratkom.
Želim ti lep vikend.
Oseba iris-irena sporoča …
Darja, nimam besed- lahko rečem samo - POKLON!!

lp
Oseba Tina Z. sporoča …
kakšen lep zapis in pravljica, tako lepa, jo bom prebrala svojim otrokom! ti res znaš, tako pobožati oko kot srce. tudi meni je šlo najprej skozi misli - kakšno srečo ima nik, ker ima tako neverjetno babico! ter naloge za nika so mi všeč, zelo premišljene in z dodano vrednostjo.
Oseba Majda sporoča …
Draga Darja, zdajle pa si se me dotaknila tako zelo ... ti povem zakaj: če bi namreč še enkrat izbirala poklic, bi postala pravljičarka - hodila bi od hiše do hiše in pripovedovala pravljice ... na srečo imam poklic, kjer pravljice lahko pripovedujem vsak dan in pravljica, ki sem jo v petek pripovedovala svojim prvošolčkom je bila pravljica Snežno drevo. V škatli presenečenja jo je prinesel še posebno pravljičen fantin :-) Že več let zapored imam namreč v razredu Pravljični adventni koledar - vsak dan škatla presenečenja s pravljico enega izmed otrok - a veš, kako nestrpno čakamo, katera pravljica se skriva v škatli?!
Hvala, ker nam podarjaš bisere, ki svetijo tudi v naše domove in nas spomnijo, kaj edino v svetu velja!
Hvala, ker siješ, Majda
Oseba Marija sporoča …
Čudovito, Darja. To je vse kar lahko rečem in komaj čakam da se nadaljuje tvoje pripovedovanje in opisovanje odpiranja škatlic.
Oseba Metuljčica sporoča …
Hvala za krasen božljajček preko tvojega komentarja. Želim ti res en krasen veseli december.
Oseba Metuljčica sporoča …
Draga Majda! Ti moram povedati, da imam to očitno malo po mamici, prav nanjo me spominjaš. Vse je dala od sebe za svoje malčke in še zdaj, ko je v pokoju žanje kar je sejala med svoje malčke. Joj, da bi se midve oblekli v Božički in hodili od hiše do hiše in pripovedovali pravljice, si predstavljaš to bogastvo... Ne morem ti povedati kako me je osrečilo, da pravljica potuje naprej, še do drugih otrok. Zlata si, v petek pa sledi pravljica s sporočilom, Božičku bo treba pisati........hvala tebi za tvoje bisere......
Oseba oldpunca sporoča …
Čudovita objava, draga Metuljčica Darja. Ti si babica, kot iz pravljice. Hvala za sneženo drevo. In hvala za objavo, polno ljubezni in topline. :-)
Oseba moi sporoča …
O, Darja, iz te objave veje ena sama ljubezen. Pravljični december z veliko začetnico. Koliko neprecenljivih trenutkov, ki jih pripravljaš svojim in deliš z nami. Predvsem pa nam daješ upanje v lepši in ljubeznivejši svet.
Oseba Vladuška sporoča …
Kako lepo je tole brati in prav vidim Nikovo veselje in žareče oči, ko se vsaki dan kaj dogaja. Super ideja, da ga posnamejo in verjamem, da bodo ti posnetki zate najlepše darilo. Krasna pravljica in prav tako sporočilo te objave.
Oseba suzana sporoča …
Evo pa imam spet popravljen svoj računalnik. Ja PRAVLJICA z velikimi črkami, ka božajo in kličejo v spanec mladega fantiča Nika. Najlepše darilo je, ko otroci lahko rastejo ob pravljicah. Čarobnost škatlic in njihove naloge, to je šele pravljica, vsakdanja. Ne pozabi zapisati in shraniti, to so najlepši spomini, ko odrastejo in najraje poslušajo, česa vsega so bili deležni, ko so bli čisto majhni. Verjamem, da vas mali Nik povezuje in iz tebe izvablja prav posebno čarobnost. Čestitke draga moja.