ZELENO, LJUBIM TE ZELENO

ZELENA je najbolj naravna barva in simbolizira harmonijo.. Je barva vegetacije, povezujemo jo z naravo, simbolizira življenje, mladost, neizkušenost, pa tudi pomlad in svežino. Je prijetna in precej nevtralna, zato dobi pravi prizvok v kombinaciji z drugimi barvami; kombinacije z modro in belo dajo zeleni pozitivno naravnanost, kombinacija s črno, rumeno in vijolično pa negativnost.

Ker deluje pomirjujoče je najprimernejša za kopalnice in spalnice; lahko tudi v obliki rastlinja.
Ima nasprotne učinke kot rdeča, znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost, ter širi kapilare.
Odtenki zelene, ki se največkrat pojavljajo, so: majsko zelena/sveža rumenkasto zelena (poštenost, previdnost, duhovnost), smaragdno zelena (moč, bogastvo, energičnost, čustvenost), olivno zelena (bolj negativna, šibkost, motnost, izmikanje), jabolčno zelena (bolj prijetna kot olivna zelena,  lahkotnost, pretirano čustvovanje), pastelna zelena (zelena + bela, prefinjenost, ne izpostavljanje), morsko zelena (nevoščljivost, zvijačnost), modrikasta pastelno zelena (budnost, pozornost, volja, vztrajnost, upornost).

 


Mene pa spominja, da je zelena barva kot »življenje je igra«, čas, ko se pomlad prebuja v vseh svojih pastelnih barvah,  najprej lepo nedolžno belo, nato rumeno in oranžno, kasneje pa se razbohoti v vsej svoji paleti barv, ki jih prinaša že skoraj poletje. Vem da sem  zgoraj naštela, kaj vse ponazarja zelena barva, a je tista prav paša za oči, ki po njej hrepenimo kot po večni ljubezni. Ne predstavljam si polj in narave brez zelene, ki me tolikokrat navdihne in mi daje poseben mir in toplino v kateri izlijem svojo naravo. Ne predstavljam si življenja brez zelene. Kot si ne predstavljam brez ljubezni, čeprav jo spremlja rdeča. Ko je takole na pomladne dneve še pred kratkim padal sneg, človeka prav depresivno ponese v žalost, ko pa so me pozdravljali že kronce in zvončki , teloh in prva marjetica, ko so se iz zemlje že prebudili prvi tulipani, ki čakajo sončka, da se v vsej svoji lepoti razbohotijo. Je čas za belo in je čas za zeleno,  se počutimo prenovljeni in komaj čakamo , da pomolimo ven noske in nam ponagajajo močni sončni žarki. Vse to je zame zeleno, prebujanje v novo življenje, v novo možnost po spremembi. Zeleno, ljubim te zeleno…..

Komentarji

Oseba Ustvarjalni utrinki Tamara P. sporoča …
Čudovit zelen nakit,
lp Tamara
Oseba Andreja sporoča …
Zelena je res najbolj mogočna barva! Kamorkoli pogledamo je zeleno :-))
Čudovit nakit in vzorčki so fantastični! Prava mojstrica si :-))
Oseba Vladuška sporoča …
Tudi sama obozujem zeleno in se je nikakor ne navelicam. Zanimivo, da se v vseh prostorih, ki jih imam doma pobarvane na zeleno, se se vedno nisem navelicala te barve in nimam zelje po ponovicnem barvanju. Za razliko od ostalih prostorov, ki pa bi jih rada prebarvala. :) Tvoji zeleni izdelki so prekrasni.
Oseba Helena sporoča …
Za razliko od Vladke, pa je meni zelena nadvse všeč v naravi in me pomirja, vendar je "na meni" in v domu ni :) Prav pomisliti moram, če imam kakšen kos zelenega oblačila v omari. Mogoče bi morala iti malo preko sebe in menjati garderobo :)
Tvoj nakit je čudovit in skrbno narejen!
Oseba oldpunca sporoča …
Čudovit nakit si ustvarila in zelo lepo opisala zeleno barvo. Pri nas so zeleno pobarvane stene v spalnici :-)
Oseba Danica sporoča …
Vau, čudovit nakit! V zeleni zgleda res lep. Lp
Oseba moi sporoča …
Kako lepo si to zapisala in hvala za vse informacije. Sem se pa malo zamislila nad olivno zeleno ;)
Verižice so čudovite in ena od njih je MOJAAAAAAAA. :))))))
Oseba Mojca sporoča …
oooooo kako lepa barvna kombinacija. res lep izdelek. lp
Oseba moi sporoča …
pri meni te nekaj čaka ;)
Oseba suzana sporoča …
Vedno presenečaš in pobožaš oči. Hvala ti za to.
Oseba Tina sporoča …
Čudovite verižice. Zelo lepe vzorce si naredile. Pa hvala za toliko informacij o moji ljubi zeleni barvi.