KLJUČNE BESEDE – PRVIČ: PRAZNIČNE HIŠKE, ADVENTNI KOLEDARČEK, BLEŠČICEKLJUČNE BESEDE – PRVIČ:  PRAZNIČNE HIŠKE, ADVENTNI KOLEDARČEK, BLEŠČICE
                      

Da verjamemo v palčke in angele smo že  razčistile. In ravno palčke sem vprašala kako naj razveselim Nika, kako prav ravnati z darili in nagradami. Palčki pravijo,  da ni nič  narobe z darili, če je to povezano z nagrajevanjem za dobro opravljeno delo, recimo med skupnim čiščenjem stanovanja.  Dali so mi čisto preprosto razlago: tudi vi dobite plače v svojih službah le za dobro opravljeno delo in pravilno je otroke čim prej navaditi, da je neko dobrino ali nagrado treba zaslužiti. Palček Modrin pravi, da se morajo otroci naučiti, da je ugodnosti treba zaslužiti, in mu zagotoviti  soudeležbo ne le pri pravicah, temveč tudi pri obveznostih. Ima pa palček Modrin, ki  mi je mimogrede dal tudi nekaj modrih nasvetov pri pripravi nalog adventnega koledarčka še dva pomočnika. Skupaj modro  predebatirajo dogajanje v njihovi družini, delajo na lepih odnosih med palčki in se trudijo pri vzgoji malih palčkov, z njimi imajo čisto male probleme, pa tudi pri vzgoji velikih palčkov, s katerimi imajo pa včasih velike probleme, a ker znajo stopiti v skupni korak  v palčkovi deželi  vlada zdrava pamet, za kar Modrini vestno skrbijo. 
V zelenih hišicah pa stanujejo Smetki in ravno zdaj čistijo gozd, njune hiške pa varujejo angelčki.
V vasici stanuje tudi palček Pinki, ki skrbi  za veselje in ljubezen, seveda skupaj z z Rozinkom in Mafinkom, ki vesta, da gre ljubezen tudi skozi želodec.
Ko pa se jim priključijo še palčki Zlatini,  ki so zadolženi za praznično vzdušje se vsa palčkova  vasica napolni s pozitivno energijo, ki zasveti v polni luči. 

              
V tej vasici je 24 srčnih hišic,  v njih stanuje polno palčkov, ki se radi igrajo skrivalnice, tako kot moj  vnuček. In ker ima Božiček v decembru res veliko dela je Nika prosil da mu popazi na njegovo vasico.
 Najbolj sramežljiv  pa je palček Smuk, je pa najbolj hiter, tako da ga le redko kdo vidi,  je pa on  tisti, ki vidi vse. Je pa tudi zelo radoveden, veliko hodi po svetu in je poln izkušenj, zato sem mu prav rada prisluhnila.  Pravi, da bo Niku  naš vzgled najboljša popotnica v življenje. Poučil pa me je tudi  o sladkarijah. Noče da njemu in sebi sladka živila prepovemo, temveč da jih jemo v količinah, ki so primerne in ustrezno uravnotežene.  Torej ena čokoladica na dan, prav nič narobe, fino je če se jo poje v kombinaciji s sadjem. Je pa potem nujno škratku Zobokrtačku obljubiti, da si   po vsakem uživanju sladkarij dobro in temeljito  umijemo zobe. Kajti palček  Ustvarajalček  je Niku izdelal 24 škatlic, oštevilčil pa jih je palček Računalček.  Mogoče, sicer dvomim, ampak mogoče bo Nik kakšen večer celo videl palčka Smuka kako je smuknil v škatlico in mu nastavil čokoladico.
Potem pa so tu še angelčki. Varovali  bodo vso praznično čarobnost  Nikove praznične vasice.
Letos so naloge v ovojnicah, kjer so priložene tudi  kartice, ki sem jih predstavila v prejšnji objavi. Po opravljeni nalogi bo Nik vsak dan na kartico pritisni štampiljko, ki mu jo poklanja  palček Ustvarjalček.  Kartica je namenjena odgovorom, risbicam in fotografijam in se dnevno pripenja na vrvico.  Namen zapisanega je,  da si naša mlada družinica izdela družinsko girlando, takšen hiter slikovit prelet veselega decembra  družinice.    Čez vikend, ko je več časa pa je na kartici zapisana še uganka, ob nedeljah pa je na vrsti še  molitev Sveti angel.  Ko je bil Nikov ati še mali palček je imel zelo rad zgodbico o palčkih z  Rožnega grička  in zato sem poiskala njihovo zgodbico in upam da nam bo Nik za Božič že pel njihovo pesmico; Cin, cin, zaspance budim……….
Sem prepričana da boste tudi ve pridno opravljale naloge preko vaših ustvarjalnih izdelkov. Spodaj imate pripravljen link zanje. Želim vam en čudovit december in se beremo spet v soboto.

Komentarji

Oseba Klara sporoča …
Oooo kakšna čudovita vasica! Kako ima Nik pridno babico!
Oseba MOJCA BOŽIČ sporoča …
Saj ne morem verjeti, da res vidim to kar gledam!!!! Čudežna in najlepša vasica, kar sem jih videla....Saj ni čudno, da te ni bilo nič na spregled...tole ustvarit ...in to 25x!!!! NORO NORO NORO lepo!!!!
Oseba Janja sporoča …
Vav, tako čudovito vasico polno ljubkih palčkov si naredila, da samo gledam in občudujem. Čestitke in pohvale za res odlično opravljeno delo. Lp
Oseba *Urška* sporoča …
Bravo,tole pa je vasica in pol.Nik je zagotovo ponosen,da ima tako ustvarjalno babi.Sanjsko vasico si naredila in kar ne morem se je nagledati.
Oseba moi sporoča …
Kot sem rekla, tolčeš rekorde s to svojo vasico. Čudovita je in v temi se tako lepo svetlikajo lučke znotraj.
Že z eno hiško je ogromno dela in leplenja, cel adventni koledar iz njih pa ... Kapo dol in moj poklon.
Čudovito pravljično babi ima ta tvoj vnuček. 💚💚💚
Oseba Zvonka sporoča …
Vauuuu Darja, pa saj ti si nora, oprosti, seveda v pozitivnem smislu. Kakšno prečudovito vasico si sestavila, joj ne morem se je nagledati. Kapo dol, sedi 5, vse je 1A.
Oseba Aleksandra sporoča …
Kako domiselna in pridna babica! Pozdravček Aleksandra
Oseba Valerija sporoča …
Uau, kako čudovita pravljična vasica, polna palčkov, čarobnih hišic angelov in bleščic... Prava mojstrovina! Vse pohvale! Mali Nik ima pa res ustvarjalno in pridno babico. Bravo babi!!!
Oseba Vladuška sporoča …
Draga moja, ta vasica je nadvse čudovita in pravljična. Jaz bi se takoj izgubila v njej :) Nika je zagotovo navdušila. Res en velik BRAVI za to. Vem koliko dela je z eno samo hiško, zato moj poklon za toliko vztrajnosti in pridnosti.
Oseba Helena sporoča …
Joj, Darja, kakšna pravljična vasica z malimi prebivalci. Sploh si ne predstavljam, koliko časa, volje, truda ... je vloženega v ta adventni "koledar" za malega Nika. Zato ti iz srca čestitam za projekt, ki bo v Niku budil začudenje, veselje, ..., pripravljenost za dobra dela.
Oseba Metuljčica sporoča …
Hvala ti, Nik je bil res navdušen in je že opravil prvo in drugo nalogo. Hvala za tvoj lep komentar, ki mi veliko pomeni.
Oseba Metuljčica sporoča …
Hvala za čestitke Helena, sem vesela da ti je všeč.
Oseba Metuljčica sporoča …
Hvala ti Janja, tvoja vspodbuda mi veliko pomeni.
Oseba Metuljčica sporoča …
O hvala, sem vesela da ti je všeč.
Oseba Metuljčica sporoča …
Lepa hvala za pohvalo Urška.
Oseba oldpunca sporoča …
Joj, draga Darja, ti si res polna presenečenj. Čudovito adventno vasico si izdelala. Sploh si ne morem predstavljati, koliko dela je vloženega vanjo in v škatlice in palčke in igrico... Upam, da bo kateri od palčkov Niku prišepnil, naj čuva babico, da mu je kdo ne ukrade. :-)
Hvala ti za prelepo zgodbico. Popolnoma se strinjam s tem, kar so palčki povedali o nagrajevanju in sladkarijah. :-)
Želim ti čaroben december. <3
Oseba Tanja E. sporoča …
Joj kakooo lepo... spet sem v tem času pricakovala tvoje prelepe presezke v vseh smislih... a si me presenetila s še več... prelepo... zelim vam prijeten advent ����
Oseba suzana sporoča …
Ja, tole je resnično čisto prava pravljica. Hiške so čarobne in prava paša za oči. Tale palček Smuk mora biti hudo navihan in hiter, upam, da ga mali Nik ulovi, mu da prav prisrčen poljubček in se mu tako kot to otroci znajo hvaležno in srčno zahvali. Saj vem palčki ponoči pridno ustvarjajo, upam, da ne pozabijo nase. Čudovito, vsako leto komaj čakam, ker tudi meni polepšaš praznike z objavo, ki jo vsako leto tako čarobno spremeniš v čudovito pravljico. HVALA TI, KER SI!
Oseba leycika sporoča …
WAAAAW brez besed...prava pravljična dežela hišk :) želim ti lep adventni čas
Oseba Ne-Ja sporoča …
Darja, ti si res fantastična babi! Tvoja/Nikova vasica je res pravljična in ob vseh teh plačkih in angelčkih in barvah... bo vaša prirpava na božič res čudovita. Samo pazi, drugo leto bo vse po 2x ;)
Oseba Metuljčica sporoča …
Tanja hvala da si se oglasila, lepa hvala za pohvalo in tudi tebi iz srca prijeten advent.
Oseba Metuljčica sporoča …
Tudi tebi hvala, ti samo povej, pa kakšnega palčka ali angela pošljem k tebi, ker si tako super da si jih zaslužiš.
Oseba Tina Z. sporoča …
Super babi si ti, prav neverjetna si s temi čudovitimi hiškami, jih obožujem in koliko dela je z eno, kaj šele s takšno vasico ... Kapo dol. In krasne so mi te tvoje pravljice, za vse nas ..
Oseba Metuljčica sporoča …
Tina tudi tebi hvala za vspodbudo. En čudovit veseli december ti želim.
Oseba Hali sporoča …
prelepa vasica, čarobna, kot mora biti in kar vidim Nika, kako bo užival. In vi z njim, bravo babi!
Oseba Metuljčica sporoča …
Hali hvala ti, sem vesela da si opazila vasico. Nik je tako prikupen. Vsak dan prižge lučko v hišici, seveda pa se najrajši posladka. Včeraj mi je povedal, da se je slikal in poslal slikico slavljenki, ki je praznovala rojstni dan.