VESELO DECEMBRSKI IZZIV DRUGIČ - NARAVNO, BELO, RDEČE, ZELENO, ZLATO

VESELO DECEMBRSKI IZZIV -  DRUGIČ

KLJUČNE BESEDE: NARAVNO, BELO, RDEČE, ZELENO, ZLATO

Kako luštno je imeti izziv in sodelovati na vseh izzivih, ki se vrstijo. Še vedno lahko lepite  svoje ustvarjalne mojstrovine, ki vsebujejo venček, božično zvezdo ali zelenje, tokrat pa vas izzivam barvno.
Danes vam imam res veliko povedati. Ne bom nič zamerila, če ne boste prišle do konca. Morda pa boste kdaj potrebovale odklop, pa si boste zaželele nekaj pravljičnega. Letos sem svojo adventno pravljico odela v naravno, belo, zeleno in rdečo barvo. Za popestritev prazničnega vzdušja sem dodala zlato. Če so na vaših voščilnicah te barve, ali pa vsaj ena izmed njih bom vesela, če z njimi popestrite veselo decembrsko galerijo. Če ste izdelale kaj pravljičnega, kot je recimo grad ali adventni koledarček,  v teh barvah, seveda prav tako velja.   Do povezave na galeriji lahko pridete tako, da kliknete TULE, ali na praznični logo veselo decembrskega izziva 2019 na desni strani bloga.  Sliko lahko delite na svojem blogu in s tem razširite vest o izzivu. 

Ne vem če veste, ampak poleg Rdeče kapice obstaja tudi pravljica o Modri kapici, zato sem se odločila, da bom tudi sama priredila eno pravljico. Velikokrat rečejo, da življenje ni pravljica, pa presodite same……

Letos je naš Nik celo leto iskal princesko in obiskali smo veliko gradov. Moja velika želja je bila izdelati grad iz papirja. Kar sem izdelala ni nek presežek,  je pa podobno gradu, lepo je osvetljen, kar je najbolj všeč drugemu vnučku Jakcu in na sredini gradu je veliko prostora za darila, nad čemer pa je seveda najbolj navdušen Nik.  
PRAVLJICA IZ GRADU

ZA DEVETIMI GORAMI IN DESETIMI VODAMI JE ŽIVELA LJUBKA  PRINCESKA NATALIJA, KI SO JO IMELI VSI RADI.  IMELA JE DOLGE LASKE IN ZELO LEPE OČI.  IMELA JE VELIKO PRIJATELJEV, A NAJRAJE SE JE DRUŽILA Z VILAMI.
NEKEGA DNE JE BILA NATALIJA ZELO ŽALOSTNA. POISKALA JE DOBRO VILO IN JO VPRAŠALA, ČE BO LEPA TUDI KO ODRASTE. VILA SE JE LJUBKO NASMEHNILA, VZLETELA NAD NJO IN JI DEJALA;«ČE BOŠ PRIDNA IN ČE BOŠ POSLUŠALA STARŠE, BOM POSKRBELA, DA SE TI IZPOLNIJO VSE ŽELJE, TUDI TA.«
VILA SE JE DRŽALA SVOJE OBLJUBE, ZAMAHNILA S ČAROBNO PALIČICO IN PRIDNO PRINCESKO NATALIJO SPREMENILA V PRAVO LEPOTICO. KO JE PRINCESKA NATALIJA ODRASLA, JE PONOVNO POISKALA DOBRO VILO. TEDAJ SI JE ZAŽELELA, DA BI NAŠLA PRINCA. VILA JE TUDI TO ŽELJO PRIDNI PRINCESKI NATALIJI V HIPU IZPOLNILA.
TAKO JE NEKEGA DNE PRINCESKA NATALIJA PRINCA TUDI SPOZNALA. IME MU JE BILO KLEMEN. IMELA STA SE TAKO RADA, DA SI JE PRINCESKA NATALIJA ZAŽELELA, DA BI TO POSTALO PRAVLJICA. OBISKALA JE SPET SVOJO DOBRO VILO IN JO PROSILA ZA PRAVLJICO. AMPAK VILA JI JE TOKRAT NAJPREJ DEJALA: «MORAŠ BITI ZELO PREVIDNA, KAJ SI ZAŽELIŠ, KER TO JE TVOJA ZADNJA ŽELJA, KI TI JO LAHKO IZPOLNIM.«
TAKŠNE LEPE ZALJUBLJENE LJUBEZENSKE PRAVLJICE SO NEKAJ NAJLEPŠEGA, AMPAK MORAŠ VEDETI, DA V VSAKI PRAVLJICI OBSTAJAJO TUDI ZLOBNA HUDA BITJA, KI JIH V RESNIČNEM SVETU NI.« DOBRA VILA JE PONOVNO ZAMAHNILA S ČAROBNO PALIČICO IN TUDI TO ŽELJO IZPOLNILA PRINCESKI NATALIJI.
PRINC KLEMEN IN PRINCESKA NATALIJA STA ŽIVELA SREČNO, DOKLER NEKEGA DNE ZA NJUNO SREČO IN LJUBEZEN NI IZVEDELA STARA HUDOBNA ČAROVNICA. KER STARE ČAROVNICE NIHČE NI MARAL IN JE BILA VEDNO SAMA IN OSAMLJENA, JE BILA ZATO ŠE BOLJ HUDOBNA.
NA VSO MOČ JE BILA JEZNA, KER STA BILA PRINC KLEMEN IN NATALIJA TAKO SREČNA IN ZALJUBLJENA. TAKO SE JE HUDOBNICA, TA ZLOBNA ČAROVNICA ODLOČILA, DA JIMA PRIPRAVI ČAROBNI NAPITEK, KI GA BO SKUHALA V VELIKEM LONCU IN Z NJIM ZA ZMERAJ ZAČARALA PRINCA KLEMENA IN PRINCESKO NATALIJO. »ZA VEDNO JU BOM LOČILA;«JE  VREŠČALA STARA ZLOBNA ČAROVNICA IN SE NA VES GLAS REŽALA SVOJI HUDOBNOSTI. NIKOMUR NI PRIVOŠČILA SREČE. NA PRINCA KLEMENA IN PRINCESKO NATALIJO JE BILA PRAV LJUBOSUMNA.
PRINCESKO NATALIJO JE ZAČARALA TAKO, DA JE ZASPALA IN  SE OD TISTEGA DNE NI VEČ ZBUDILA.
PRINCA KLEMENA PA JE ZAČARALA V MORNARJA, DA BO VEČNO ŽIVLJENJE PLUL PO RAZBURKANIH MORJIH IN SLEPO ISKAL SVOJO LJUBO PRINCESKO NATALIJO.
MINEVALI SO DNEVI, MESECI IN LETA, AMPAK  PRINC NIKOLI NI ODNEHAL Z ISKANJEM SVOJE IZGUBLJENE PRINCESKE, SAJ JO JE IMEL ZELO MOČNO RAD. NEŠTETOKRAT JE PREPLUL OKROG SVETA, A SVOJE PRINCESKE NATALIJE NI NAŠEL.
NEKE NOČI JE NJEGOVO BARKO ZAJELO ZELO MOČNO NEURJE TER JO TREŠČILO NA  SAMOTNI OTOK. POGUMNI PRINC KLEMEN SE JE USPEL REŠITI, NJEGOVA BARKA PA JE POTONILA. PRINC KLEMEN JE OSTAL SAM, UJET NA OTOKU.
NASLEDNJO NOČ JE NEURJE NA OBALO NAPLAVILO TUDI MAJHNO RIBICO. PRINCU SE JE RIBICA MOČNO ZASMILILA ZATO JO JE REŠIL. RIBICO JE POSTAVIL V LESENO VEDRO, NANJO PAZIL TER JI DAL HRANO. KO JE RIBICA OKREVALA, GA JE PROSILA, DA JO IZPUSTI NAZAJ V MORJE.
PRINC JE RIBICO IZPUSTIL, VENDAR RIBICA NI ODPLAVALA TAKOJ, DEJALA JE PRINCU;«REŠIL SI ME, POVEJ MI KAKO SE TI LAHKO ZAHVALIM!?«
PRINC KLEMEN JE DEJAL;«ALI MORDA VEŠ, KJE SE NAHAJA MOJA PRINCESKA NATALIJA?«
ŽAL NE VEM JE BILA ŽALOSTNA RIBICA, OBRNILA SE JE IN ODPLAVALA, AMPAK PRINCA KLEMENA NI NIKOLI POZABILA.  NEKEGA DNE JE RIBICA POMAGALA  MORSKI DEKLICI IN RAKCU VESELKU, KI STA SE UJELA V RIBIŠKO MREŽO. MORSKA DEKLICA JE  POVEDALA RIBICI, DA JE HUDOBNA ČAROVNICA ZAČARALA TUDI NJO. IN NE VPRAŠAJ KAKO JE BILA RIBICA VESELA, KO JI JE MORSKA DEKLICA POVEDALA, DA VE KJE SPI PRINCESKA NATALIJA. SKUPAJ SO ODŠLI DO PRINCA KLEMENA NA OSAMLJENI OTOK. RIBICA JE IMELA TUDI DOBREGA PRIJATELJA DELFINA, KI JE NA HRBTU ODNESEL PRINCA NA SKRITI OTOK, KJER JE ŽIVELA STARA ČAROVNICA IN KJER JE SPALA PRINCESKA.
PREDEN JE PRINC KLEMEN STOPIL NA KOPNO GA JE DELFIN OPOZORIL, DA NAJ PAZI, KAJTI STARA ČAROVNICA DOBRO SLIŠI, ČE TE ZALOTI V  BLIŽINI PRINCESKE, VAJU BO OBA SPREMENILA V OPICO.
SAMO ČE IMAŠ PRINCESKO RES ZELOOOOOOOOOOO, ZELOOOOOO RAD  IN IMA TEBE PRINCESKA NATALIJA ZELOOOOOOOO RADA LAHKO TVOJ POLJUBČEK PREMAGA ČAROVNIŠKO ZLOBO.
PRINC JE MOČNO VERJEL, DA GA IMA PRINCESKA NATALIJA RADA IN ZATO SE NI ČISTO NIČ BAL ČAROVNICE.  POTIHO JE STOPIL DO PRINCESKE NATALIJE IN JO POLUPČKAL. PRINCESKA NATALIJA SE JE TAKOJ ZBUDILA. PREMAGALA STA ČAROVNICO, TO HUDOBNICO. ČAROVNICO JE BILO TAKO SRAM IN TAKO JE BILA JEZNA, DA JE ZBEŽALA IN JO OD TISTEGA DNE NAPREJ NI NIHČE VEČ VIDEL.
PRINC KLEMEN IN PRINCESKA NATALIJA PA STA SI NA OBALI OTOKA ZGRADILA ČUDOVIT GRAD.  KMALU ZATEM STA DOBILA TUDI  DVA MALA PRINCA, KI JIMA JE BILO IME NIK IN JAKA. IN ZDAJ ŽIVIJO SREČNO V SVOJEM DOMU. ZELO VELIKOKRAT PA JIH OBIŠČEJO TUDI RIBICA, MORSKA DEKLICA IN RAKEC VESELKO.  KO SO JIH ZADNJIČ OBISKALI SO PRINCA NIKA IN PRINCA JAKCA PRESENETILI Z ADVENTNIM KOLEDARČKOM.

Da sta Nik in Jaka lažje poslušala pravljico in navodila, sta prižigala svečke in grad je kar naenkrat dobil praznični pridih. Pravljica je bila všeč našim malim in velikim otrokom.
Že prejšnji teden, ko sva z možem gostila svoje »ta mlade« in svoja dva starša sem prebrala tudi zgodbico o štirih adventnih svečah, ki me je bila v oporo in pomoč pri sestavi nalog  za adventni koledarček. Takole pravi:

ŠTIRI ADVENTNE SVEČE

PRVI SVEČI JE BILO IME MIR. REKLA JE: »OB VSEM NEUPOŠTEVANJU,  NEHVALEŽNOSTI IN PREPIRIH NIMA VEČ SMISLA, DA GORIM. NIHČE ME NE UPOŠTEVA.« IN JE UGASNILA.
DRUGA SVEČA, KI JI JE BILO IME LJUBEZEN, JE PRIKIMALA PRVI IN DODALA: »IZ MENE SE VSI NORČUJEJO. TUDI MOJA SVETLOBA JE NEUČINKOVITA.« IN JE UGASNILA.
TRETJA SVEČA Z IMENOM VERA JE PRISTAVILA: »Z MENOJ NI NIČ DRUGAČE. GOVORIM O BRATSTVU PA SE DOGAJAJO SAME  VOJNE.« IN TUDI ONA JE UGASNILA.
ČETRTA SVEČA PA JE ZASVETILA MOČNEJE IN SPREGOVORILA: »NE TAKO! NE TAKO! DOKLER SVETIM JAZ, ŠE NI NASTOPIL ČAS TEME! NAGNITE SE K MENI, SPREJMITE MOJO SVETLOBO IN  JO PODARITE LJUDEM.« TEJ SVEČI JE BILO IME UPANJE.

»Poučevanje, bonton, iskrenost, nezlaganost, mir, ljubezen, vera in upanje so tudi teme letošnjega koledarčka. Glede na to,  da je veseli december za družino letos naporen, pa tudi zato, da je spet malce drugače, sem pripravila joker-je za v kuverte - list  pobarvanke iz zgodbice. 
Kadar ne bodo imeli časa za nalogo, lahko Nik in Jaka pobarvata  pobarvanko.  Izdelala sem  25 kuvert, ki jih krasijo Tinine ljubke srnice.
V njih so zgodbice, ki sem jih zapisala po Nikovi bujni domišljiji, ki me je navduševala čez leto.  Če ste še z menoj, vam zaupam prvo……….
1.DECEMBER
NA KAVI
ATA PRINC IN MAMA PRINCESKA, STA VČASIH POVABLJENA K PRINCU NIKU IN NJEGOVEMU MLAJŠEMU BRATCU JAKU NA KAVICO. VELIKOKRAT POVABITA TUDI OBA KRALJA DEDKA IN OBE BABICI KRALJICI, PRINCESKO ANIKO, PA  PRINCESKO NUŠO IN PRINCA ANŽETA, ČEPRAV LE TA NE PIJE KAVE. MU PA SKUHA ČAJ ALI PA MU POSTREŽE SOK.  IMA TUDI NOV APARAT ZA KAVO IN SVOJE ŠALČKE.
ZADNJIČ JE PRINC  KLEMEN PRINESEL DOMOV NOVE KAVNE SKODELICE. NIK JIH JE PRAV OBČUDOVAL, ZELO PAZLJIVO JIH JE VZEL V ROKE, DA SE NEBI ZLOMILE.  PRINCESA MAMI SE JE PONUDILA DA BO SKUHALA  KAVO. NIK JE ŽELEL POMAGATI. PRINESEL JE PRUČKO IN ŽELEL SKUHATI KAVO. NA VSAK NAČIN JE HOTEL DATI KAVO V VODO, PRAV VSTRAJEN JE BIL. PRINCESA MAMI  GA JE VPRAŠALA: »TI MOJ PRINC NIK, KAKŠNA MISLIŠ, DA JE ZDAJ VODA?« NIK JE STOPIL NA PRUČKO IN POGLEDAL V DŽEZVO. MEHURČKI SE DELAJO,  JE UGOTOVIL. TO POMENI, DA JE ZELO MRZLA, ALI NE, JE VPRAŠALA PRINCESKA MAMI. PRINC NIK SE JE PRIJEL ZA GLAVO IN ZMAJAL:NE, MAMI, TO POMENI, DA JE ZELOOOOOO VROČA. MAMI JE PRIKIMALA.  POTEM BOM RAJŠI JAZ  ZAKUHALA KAVO. NO V REDU, JO BOM PA JAZ NALIL. KER SE JE PRINC ATI BAL, DA BI SE NJEGOV MALI PRINC NIK POLIL Z VROČO KAVO, SE JE TAKOJ JAVIL, DA ON PRIPRAVI ŠALČKE IN NALIJE KAVO. NIK JE SEVEDA TAKOJ DOBIL NOVO IDEJO, DA BO KAVICO POSTREGEL. PA TI ŠMENT, SPET SE JE ZA POSTREŽBO JAVILA PRINCESKA NATALIJA.  Z ROKAMI V BOKIH JE BIL NIK ŽE KAR MALO JEZEN IN ŽALOSTEN, ŽELEL JE POMAGATI, PA JE LAHKO SAMO GLEDAL. AMPAK NIK JE VSTRAJEN IN VEDNO POLN  NOVIH IDEJ. O, SE SPOMNI, KAJ PA MLEKO, MLEKO BOM PA JAZ NALIL.  S TEM STA SE STRINJALA TUDI NJEGOVA STARŠA. TUDI NIK JE PIL IZ SVOJE NOVE SKODELICE.
ZA PRVI NAVDIH BOSTA POSKRBELA KRALJ IVO IN KRALJICA DARJA IN PREPUSTILA KUHINJO V SVOJEM GRADU NA OTOKU PRI "MORSKI OKI", DA NAM OMENJENA PRINCA IN PRINCESKA VSEM SKUPAJ POSTREŽEJO S KAVO.
NO POTEM PA BOSTA TUDI ZA PRVI POSLADEK POSKRBELA KRALJ IN KRALJICA IZ GRADU PRI MORSKEM OČESU. V GRADU PA JE PRESENEČENJE ZA MALA PRINCA POD ŠTEVILKO 1.

Torej, začela sem z uvodom, raztegnila jedro, zdaj pa še kratek zaključek.……

Spet se beremo v nedeljo,  ko bomo prižgali že tretjo svečko. Ko pa bomo na Božič prižgali četrto,  si bom zaželela eno dobro leto, naj bo boljše kot to, ki se poslavlja. Že številka mi je všeč. Vse se bo dobro izteklo, ker se preprosto mora.

 Naj bo sproščeno in v takšnem umirjenem tempu bo potekalo tudi izpolnjevanje nalog adventnega koledarček. Ob prebiranju zgodbic bo naša družinica sigurno našla namig za naloge, ki jih letos prepuščam staršema. Prav tako jima prepuščam "odmerek" sladkarij, saj ima palček na svoji kapi žepke, kamor se vsak dan vstavi kakšen everček za mala princa. 
Moja uvertura v veseli december je vsako leto povezana z izdelovanjem adventnih koledarčkov. Že leta jih izdelujem, vanje izlijem svoje srce.....…………….Imejte tudi ve srčen december.

Samo še lika do izzivov v katerih sodelujem pri tej objavi:

- izzivu pri  ART MBR  kjer se dogaja adventna pravljica,
-  izzivu pri VESELI HIŠKI, kjer je čudovito praznično vzdušje in 
-  decembrski  galeriji pri NAJLEPŠEM PARU 


Komentarji

Oseba ArtMBR sporoča …
Hoj, hoj,kakšna objava je pa to? Pravljice, pravljice, kaj pa drugega sodi v moj izziv Adventna pravljica. Tvoji so tako lepo uživali prejšnji vikend, jaz bom pa tega, saj ne morem zajeti vse z enim mahom. Pridna, izvirna, ena in edina Metuljčica.
Oseba Zvonka sporoča …
Grad v temi, osvetljen z lučkami izgleda fantastično. In pridna si bila pri izdelavi adventnega koledarja, hvala za pravljici in zgodbico.
Oseba Helena sporoča …
Vsaka tvoja beseda, vsaka fotografija ... govori o tvojem veselju v adventnem času. Vidi in čuti se, da ti veliko pomeni in to svojo ljubezen deliš s tistimi, ki so ti blizu. Tvoja domišljija nima meja in samo moj poklon ob pravljicah in umetninah!
Oseba oldpunca sporoča …
Joj, takšno babico, kot si ti, bi tudi jaz imela! :-) Pravljični grad je naravnost fantastičen. Kar vidim velike oči tvojih vnučkov. :-) Tudi adventni koledarček je čisto poseben in zelo natančno izdelan. Hvala za pravljice in hvala, ker sodeluješ v Veseli hiški. :-)
Oseba Valerija sporoča …
Draga Darja, s kakšnim užitkom sem prebrala tvojo objavo od prve do zadnje črke. Za trenutek se mi je že zazdelo, da se tudi sama sprehajam po tvojem pravljičnem gradu. Želim si, da bi tudi sama znala biti tako pravljična, kot si ti. Tako čarobno je vse pri tebi! Navdušena!
Oseba Ne-Ja sporoča …
Darja... jaz bi tudi tako babico, a sprejemaš naročila ;) ?! V glavnem - obvladaš pisanje zgodbic, razmisli o knjižni izdaji. Že sama ideja z gradom, potem pa še pravljic av kompletu... Hudo! Ampak tvoj adventi koledar s škratkom pa zmaga 100 nan uro :)!. Z veseljem sem se prebila skozi objavo.
Oseba Majda sporoča …
Draga Darja, kako zelo si s svojo objavo pobožala mojo dušo - pravljični svet na kvadrat ... lučke, adventni koledar - popolna praznična idila!
Hvala iz srca, Majda
Oseba Majda sporoča …
In hvala, ker si se nam pridružila v Veseli hiški.
Čaroben vikend ti želim, Majda